Dlaczego ?...
-
Dlaczego ?...
Dlaczego flaga wisi do dziś (20.11.2013 r.) na placowym maszcie. Impreza już dawno przebrzmiała! 

Re: Dlaczego ?...
A to tak bardzo w oczy kłuje ?? A gdyby wisiała non stop to bardzo by przeszkadzało ?? Wszak to jeden z elementów naszego godła... Mnie to nie przeszkadza i wolę flagę na maszcie niż gołe maszty przez cały rok!
Malkontentów wszędzie pełno (to takie polskie)... Wisi - nie dobrze, nie wisi - jeszcze gorzej....
Malkontentów wszędzie pełno (to takie polskie)... Wisi - nie dobrze, nie wisi - jeszcze gorzej....
-
Dlaczego? Ani nie dźga !! Ani nie przeszkadza !! Jednakże ceremoniał uroczystości państwowych jednoznacznie określa postępowanie z flagą narodową. Poza tym godłem Polski jest orzeł biały na czerwonym polu, a flaga to flaga. Obie te formy są symbolami narodowymi i należy je szanować.
Ja zwróciłbym uwagę na dosyć powszechny błąd, wśród zwykłych obywateli, mianowicie błędne posługiwanie się banderą handlową Rzeczypospolitej.
Zbyt wielu ludzi, wywiesza, bądź paraduję w święta, z "flagami z orzełkiem", zwykle z braku świadomości tego, że ów flagi (a raczej bandery) mogą używać wyłącznie handlowe jednostki nawodne zarejestrowane w Polsce, oraz (tak przypuszczam) budynki portowe, typu kapitanat, bosmanat itd.
Nie sądzę, aby w naszej okolicy roiło się od wilków morskich, również nie widziałem na Grabi żadnej barki, bądź kutra.
Tak więc proszę, aby każdy pilnował, czy nie ma przypadkiem bandery zamiast odpowiedniej flagi.
PS: To samo niech tyczy się wymalowywaniu nazw miejscowości na flagach.
Zbyt wielu ludzi, wywiesza, bądź paraduję w święta, z "flagami z orzełkiem", zwykle z braku świadomości tego, że ów flagi (a raczej bandery) mogą używać wyłącznie handlowe jednostki nawodne zarejestrowane w Polsce, oraz (tak przypuszczam) budynki portowe, typu kapitanat, bosmanat itd.
Nie sądzę, aby w naszej okolicy roiło się od wilków morskich, również nie widziałem na Grabi żadnej barki, bądź kutra.

PS: To samo niech tyczy się wymalowywaniu nazw miejscowości na flagach.
Art. 6.
1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach
Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z
umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.
3. Wzory flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej i flagi państwowej z godłem
Rzeczypospolitej Polskiej zawiera załącznik nr 3.
Nie ma bandery handlowej - to też flaga Rzeczypospolitej... zgodnie z art. 7 ust.2 wspomnianej wyżej ustawy. cytuję:
"Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą również polskie statki żeglugi
śródlądowej."
1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach
Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z
umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.
3. Wzory flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej i flagi państwowej z godłem
Rzeczypospolitej Polskiej zawiera załącznik nr 3.
Nie ma bandery handlowej - to też flaga Rzeczypospolitej... zgodnie z art. 7 ust.2 wspomnianej wyżej ustawy. cytuję:
"Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą również polskie statki żeglugi
śródlądowej."
-
Dlaczego niby nie ma ceremoniału uroczystości państwowych? Nie napisałem „uroczystości państwowej”, a więc na uroczystości państwowe składają się poszczególne uroczystości, które mają określony ceremoniał (w tym postępowanie z flagą państwową.) do nich należą m.in. ceremoniał wojskowy, policyjny, pożarniczy, szkolny itp… Na pewno nie będzie do tych uroczystości należał ceremoniał uroczystości prywatnych, czy „zadymiarzy”. W swoim poście nie kwestionuję podniesienia flagi na maszt, tylko jej zdjęcia (bo to też jest określone jak i kiedy). A to linki:
http://www.pl.info.pl/IHW_WWW/index.php?act=view&ktg=32
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_flag ... j_Polskiej
http://www.pl.info.pl/IHW_WWW/index.php?act=view&ktg=32
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_flag ... j_Polskiej
-
Podstawą pozostaje Ustawa z 1980 r. Jak sam napisałeś - Panie Kolego Wojskowy - następne zmiany to jej nowelizacje, a było ich pięć:
Dz. U. z 2005 r. Nr 235 poz. 2000
Dz. U. z 2006 r. Nr 220 poz. 1600
Dz. U. z 2009 r. Nr 168 poz. 1600
Dz. U. z 2010 r. Nr 18 poz. 96
Dz. U. z 2012 r. poz. 490
Ta ostatnia była pokłosiem „afery” koszulkowej przed EURO-2012.
Dz. U. z 2005 r. Nr 235 poz. 2000
Dz. U. z 2006 r. Nr 220 poz. 1600
Dz. U. z 2009 r. Nr 168 poz. 1600
Dz. U. z 2010 r. Nr 18 poz. 96
Dz. U. z 2012 r. poz. 490
Ta ostatnia była pokłosiem „afery” koszulkowej przed EURO-2012.
To jak ostatecznie jest? Można używać "flagi z orzełkiem" na podobnych zasadach, jak flagi biało-czerwonej?
-
TAK! Ale wszelkie "bazgroły" na tych flagach są niedopuszczalne.