Odświeżam temat, ponieważ odnalazłem wreszcie w Internecie kopię filmu "Kramarz" w dobrej jakości, która pozwoli zrobić kadry w przyzwoitej jakości. Sam film jest z roku 1990. Opowiada on historię tytułowego kramarza Edwarda Chruścika (Roman Kłosowski). Widzimy życiowe perypetie człowieka, który mimo wielu bardzo przykrych sytuacji, nadal jest dobrym człowiekiem.
Szukając informacji o filmie znalazłem taką informację: Andrzej Barański przygotowywał się do realizacji filmu 10 lat, przeczytał "prawie wszystko" na temat kramarstwa (książki naukowe, wspomnienia osób trudniących się handlem obnośnym). W czasie realizacji Kramarza zorganizowano ponad 80 miejsc zdjęciowych. Były to wsie, miasteczka i miejsca "ciekawe" pod Łodzią m.in. bufet w Łasku, biuro w Głownie, Wola Zbroszkowa. Wykonano ponad 5 tysięcy zdjęć dokumentujących najróżniejsze miejsca prowincjonalnej Polski.
Poniżej będą kadry z tegoż filmu. Prócz Łasku (dworzec kolejowy i bufet dworcowy, ulica Kościelna i Kolegiata łaska), w obrazie Barańskiego pojawił się również Lutomiersk. Wydaję mi się też, że w "Kramarzu" zagrała również Widawa, ale w tej materii nie jestem pewien na 100% (dlatego tych wątpliwych momentów nie umieściłem tutaj). Starałem się "łapać" również takie momenty by pojawiały się twarze, bądź rejestracje samochodów. Być może ktoś rozpozna jakąś znajomą osobę.

Mam nadzieję że ktoś będzie podawać kolejne tytuły, kręcone w naszych okolicach. Swoją drogą zacząłem szperać w filmach, o których jest mowa powyżej i zobaczyłem wyłącznie fragmenty "Wilczycy" w poszukiwaniu dworku w Wodzieradach. Owszem, widać sceny na dworze, ale nie wydaję mi się by to był właśnie ten z Wodzierad (mogę się jednak mylić).