Łask czysty na wiosnę
Re: Łask czysty na wiosnę
Albo właściciele psów są zwyczajnymi oszustami i takowych podatków nie płacą .
Skoro podatek od posiadania psów jest wprowadzony z powodu zanieczyszczeń odchodami to właściciele prywatnych posesji powinni zostać zwolnieni z takiego obowiązku lub płacić znacznie mniejszy(ewentualne spacery z pupilem poza terenem posesji ).Pieski przebywające wyłącznie na terenie zamkniętym nie zanieczyszczają miasta.
Prawda.Nie mam zamiaru wyliczać.Chodziło mi o bezsensowne obarczanie problemem wszystkich bez wyjątku właścicieli psów( nawet tych co nie dotknęły publicznego trawnika )To brudasów nie nauczy czystości
gonzo5 pisze:Masz rację. Tylko jak walczyć z tymi brudasami...
Witajcie,
Powiem, jak to było w moim rodzinnym mieście na początku walki z psimi kupami.
Straż miejska robiła patrole (kiedyś cały dzień brałam i ja w nim służbowy udział) i karała mandatami (po raz pierwszy złapanego 50 zł, potem więcej) właścicieli psów.
Pamiętam, jak "złapali" załatwiającego się akurat na trawniku przed blokiem psa bez pana i ów czworonóg zaprowadził nas do mieszkania a tam zaspany pan w gatkach, mocno zdziwiony, że ma mundurowych w drzwiach i merdającego do wszystkich przyjaźnie swojego piesa. Zapłacił chyba stówę, bo pies oprócz toalety na trawniku był bez kagańca i smyczy, na której końcu by był człowiek.
Teraz jak obserwuję większość sprząta po swoich pupilach, ale różnica jest też taka, że co kilka metrów są kosze na śmieci, sporo w mieście jest też pojemników na psie odchody. No i była intensywna kampania w mediach lokalnych do tego.
gonzo5 pisze:A w Łasku jest Straż Miejska, bo nie przypominam sobie bym ich kiedykolwiek widział?
Z tego, co wiem, już nie ma

Witam,
piszę na foum, ponieważ maile wysyłane na podany adres są odrzucane.
Bardzo mnie cieszy podjęta taka inicjatywa. Jest niemało miejsc w Kolumnie wymagających uprzątnięcia.
Od kilku tygodni planujemy z grupą znajomych posprzątanie w Kolumnie lasu między Nadleśnictwem a cmentarzem. Zastanawialiśmy się tylko, jak pozbyć się zebranych śmieci.
Chcielibyśmy włączyć się więc w akcję "Łask czysty na wiosnę". Zbierzemy w worki śmieci porozrzucane po całym tym lesie i złożymy je w jednym miejscu - u zbiegu ulic Zakopiańskiej, Miodowej i Leśnej. W związku z tym proszę o informacje:
1. Kiedy planowana jest akcja zbiórki śmieci? (Nie chcemy, by te zebrane leżały tygodniami pod lasem, bo z pewnością dołączą do nich inne śmieci i zrobi się małe wysypisko)
2. Kto jest odpowiedzialny za całą akcję? Do kogo będzie można zwracać się, jeśli śmieci nie zostaną uprzątnięte?
3. Co ze śmieciami wielkogabarytowymi - w tym lesie można znaleźć starą kanapę, lodówkę, telewizor.
Podsumowując, zgłaszam do akcji:
1. Skrzyżowanie ulic Zakopiańskiej, Miodowej, Leśnej.
2. Ulicę Gdańską na przeciwko posesji nr 7.
3. Ulicę Torową na przeciwko posesji nr 41.
Z góry dziękuję za informacje.
piszę na foum, ponieważ maile wysyłane na podany adres są odrzucane.
Bardzo mnie cieszy podjęta taka inicjatywa. Jest niemało miejsc w Kolumnie wymagających uprzątnięcia.
Od kilku tygodni planujemy z grupą znajomych posprzątanie w Kolumnie lasu między Nadleśnictwem a cmentarzem. Zastanawialiśmy się tylko, jak pozbyć się zebranych śmieci.
Chcielibyśmy włączyć się więc w akcję "Łask czysty na wiosnę". Zbierzemy w worki śmieci porozrzucane po całym tym lesie i złożymy je w jednym miejscu - u zbiegu ulic Zakopiańskiej, Miodowej i Leśnej. W związku z tym proszę o informacje:
1. Kiedy planowana jest akcja zbiórki śmieci? (Nie chcemy, by te zebrane leżały tygodniami pod lasem, bo z pewnością dołączą do nich inne śmieci i zrobi się małe wysypisko)
2. Kto jest odpowiedzialny za całą akcję? Do kogo będzie można zwracać się, jeśli śmieci nie zostaną uprzątnięte?
3. Co ze śmieciami wielkogabarytowymi - w tym lesie można znaleźć starą kanapę, lodówkę, telewizor.
Podsumowując, zgłaszam do akcji:
1. Skrzyżowanie ulic Zakopiańskiej, Miodowej, Leśnej.
2. Ulicę Gdańską na przeciwko posesji nr 7.
3. Ulicę Torową na przeciwko posesji nr 41.
Z góry dziękuję za informacje.
Tak.Ja również miałam problem z wysłaniem zgłoszenia.Myślałam,że to wyłącznie wina mojej skrzynki,dlatego swoją propozycje przedstawiłam również na forum.(pisano że propozycje z forum będą brane pod uwagę)
-
Dziękujemy za udział w akcji "Łask czysty na wiosnę"
Kończymy przyjmowanie zgłoszeń. Tworzymy listę uwzględniając maile, komentarze pod artykułem oraz posty na forum.
Kończymy przyjmowanie zgłoszeń. Tworzymy listę uwzględniając maile, komentarze pod artykułem oraz posty na forum.
Wojtek Madej pisze:Dziękujemy za udział w akcji "Łask czysty na wiosnę"
Witam,
To jeszcze na szybko - lodówka w lesie leży niedaleko cmentarza w Kolumnie, stara kanapa przy torach za stacją w Kolumnie w stronę Łasku, sedes wc w lesie między cmentarzem a stacją w Kolumnie.
Zdjęcia mam, ale słabiutkie, bo robione w czasie jazdy pociągiem.
Ogólnie śmieci są od cmentarza w Kolumnie do stacji w łasku, po obu stronach, przy torach.
Kiedy odbędzie się sprzątanie? Chętnie byśmy potowarzyszyli z aparatem fotograficznym przy takiej akcji.